1) Why study at the Techno India School?

Ans: The School strives for excellence through a continuous process of improvement that features regular review of teachers and programs. At the same time, it works to create a harmonious balance between academic demands, sporting and cultural activities and community life

2) Where is the school located ?

Ans:  North Bengal Units : Siliguri/Coochbehar/Balurghat.
South Bengal Units : Chinsurah/Konnagar/Mankundu/Garia/Saltlake/Bolpur.

3) How far is it from proper Kolkata ?

Ans:  We have schools units in Kolkata as well as in various parts of West Bengal.

4) Upto which class is it functioning ?

Ans:  Playgroup to class XII.

5) To which board is it affiliated ?

Ans:  TMS : WBCHSE BOARD (Only XI & XII classes)
TIGPS : CBSE BOARD (Playgroup to XII)

6) Is there an advantage in keeping my child in an Techno School from nursery to H secondary ?

Ans:  Yes. The transition will be smoother for children, who will not be required to take new entrance tests, and for parents, who will benefit from a transition that is administered internally.
In addition, there would be lower entrance amount at HS level / not be any new entrance fees.

7) How many children are in school ?

Ans:  7723.

8) What is the school timing ?

Ans:  7:30am to 2pm. Competitive classes will be extended hours.

9) Will it be difficult for my child to adjust in another Techno School ?

Ans:  In general, Techno Schools everywhere follow the same educational principles and philosophy. A child who transfers should feel at home and will receive a warm welcome.

10) What is the Techno Group of schools ?

Ans:  The TIGPS and TMS Schools are managed by the Techno Academia. It currently operates 12 schools and 2013 onward there would be much more , it has advanced educational program that provide quality pre-school, primary, secondary and higher secondary education services to more than 7500 students in West Bengal.

11) Why is the name Techno ?

Ans:  The Techno is associated with technology teaching and learning techniques .

12) What is the type of Methodology you adopt?

Ans:  Student Centric .Student-centered teaching methods shift the focus of activity from the teacher to the learners. These methods include active learning, in which students solve problems, answer questions, formulate questions of their own, discuss, explain, debate, or brainstorm during class; cooperative learning, in which students work in teams on problems and projects under conditions that assure both positive interdependence and individual accountability; and inductive teaching and learning, in which students are first presented with challenges (questions or problems) and learn the course material in the context of addressing the challenges.

13) Does a "student-centered" approach result in lower standards or academic results?

Ans:  The student-centered approach is delivered with the underlying philosophy that for a student to learn, he/she must initiate self-paced learning and take greater responsibility for learning outcomes. The teacher is more of a facilitator. It is not a soft approach to learning and the expected standards of achievement are high.

14) How well qualified are your teachers?

Ans:  Teachers at the High School are post graduates. Each teacher is recruited on the basis of his or her teaching ability, attitude, drive and educational outlook. All staff receives continuing professional training to develop their potential and keep abreast of developments in the field. We conduct continuous and comprehensive Evaluation for the teachers. It is a system of school based assessment that covers all aspects of student's development. It emphasizes two fold objectives. Continuity in evaluation and assessment of broad based learning.CCE will cover the scholastic and co scholastic areas of school education.

15) Do you provide textbooks?

Ans:  No. The School provides book lists. Parents are expected to purchase recommended books for their children. If they are not available locally, the School assists by giving the contacts.